Vila-real rescindeix el contracte d’Aigua-salut i reubica als usuaris al no arribar a un acord amb l’arrendatària

Vila-real rescindeix el contracte d’Aigua-salut i reubica als usuaris al no arribar a un acord amb l’arrendatària

 

L’Ajuntament de Vila-real ha decidit rescindir el contracte de les instal·lacions de Aigua-salut, després de quatre anys de funcionament de la piscina, en finalitzar el període del contracte d’arrendament amb l’empresa per a la posada en marxa d’un programa pilot de piscina vinculada a activitats de salut. “Ha sigut una experiència enriquidora i molt interessant per a la ciutat, en la línia de la nostra aposta per l’esport i la salut com a eix estratègic i marca de ciutat. No obstant això, finalitzat el contracte, no hem pogut arribar a un acord amb l’empresa per a renovar l’arrendament, per la qual cosa hem decidit rescindir-lo i posar fi, de moment, a este projecte”, argumenta el regidor d’Esports, Xus Madrigal. Els usuaris de Aigua-salut seran reubicats “sense problemes” en les altres dos piscines cobertes de la xarxa municipal.
“L’any 2019, l’Ajuntament i l’empresa Aquaesport, que havia cessat la seua activitat, van emprendre un acord que completava l’ambiciosa aposta de l’Ajuntament de la marca Vila-real, Ciutat de la Salut i de l’Esport, amb l’objectiu d’especialitzar les instal·lacions de l’avinguda Alemanya en la relació de l’esport amb la salut”, recorda Madrigal. Encara que la intenció del govern local va ser des del primer moment, explorar la possibilitat d’adquirir la piscina per a incorporar-la al patrimoni municipal, van ser diverses les circumstàncies que van fer inviable esta opció. Entre elles, l’elevat preu de venda, la situació econòmica de l’Ajuntament i les dificultats de la pròpia empresa. Per estos motius, es va optar finalment per l’arrendament de l’antic centre wellness. “És cert que, a penes iniciar l’activitat, ens va impactar la COVID-19 i esta piscina ens va permetre tindre un pulmó més per a esponjar les instal·lacions municipals en plenes restriccions. Però, d’altra banda, ens va dificultar la posada en marxa del programa pilot, de la implantació del qual estem molt satisfets”, valora el responsable d’Esports. Malgrat això, no ha sigut possible reeditar l’acord.
Per a la negociació, tal com detalla Madrigal, l’Ajuntament havia plantejat tres premisses bàsiques que, finalment, no han sigut acceptades per l’arrendatari. “En primer lloc, la necessitat de millorar el manteniment de les instal·lacions, donada la seua antiguitat. També la possibilitat d’incorporar l’opció de compra al lloguer, perquè l’invertit es rendibilitzara amb una possible adquisició patrimonial. I, per l’últim, el preu de l’arrendament”, detalla Madrigal. En este últim punt, l’edil explica: “Quan firmem l’acord amb *Aquaesport, no teníem cap altra referència de mercat per al lloguer d’instal·lacions esportives. Des de l’entrada en vigor de la llei de fundacions, en 2023, sí que tenim este referent, amb el lloguer del pavelló Bancaixa, per la qual cosa, encara que no es tracta exactament del mateix tipus d’instal·lació, consideràvem necessari ajustar el lloguer al preu de mercat”, valora.
En concret, el lloguer del pavelló Bancaixa és de 4.936 euros per una parcel·la esportiva de 6.235 metres quadrats amb un pavelló de 1.534 m², mentres que el lloguer que s’ha estat pagant fins ara per *Aigua-*salut era de 7.665 euros per una parcel·la de 1.368 metres quadrats amb pavelló de 1.240 m². “Malgrat multiplicar per cinc la superfície esportiva, el lloguer del Bancaixa és substancialment més econòmic, però no ha sigut possible arribar a un acord amb l’empresa per a rebaixar el pagament”, explica el regidor, qui ha volgut agrair a *Aquaesport la seua predisposició i tarannà. “L’empresa ha mirat per la legítima defensa dels seus interessos, respectant en tot moment i entenent les dificultats de l’Ajuntament. Cosa que agraïm especialment”, assenyala el regidor.
“Encara que l’experiència ha sigut molt positiva i ens ha donat importants projectes com la col·laboració amb la Càtedra d’Activitat Oncològica i Esport, hem de gestionar els diners públics i els interessos generals de la millor manera possible. Per això, hem decidit posar fi a este programa, que va nàixer com una experiència pilot, i la reubicació de totes les activitats que desenvolupem allí, garantint el servici”, detalla Madrigal, qui valora la inversió anual de *Aigua-*salut -entre lloguer, activitats, manteniment i personal- en 300.000 euros. “Amb esta quantitat, ja estem treballant en un nou Pla de millora i modernització de les instal·lacions esportives municipals, que anunciarem després de l’estiu”, avança el regidor d’Esports. “Estem molt orgullosos del projecte de Aigua-salut, del que ha suposat per a Vila-real i de com s’ha desenvolupat. No ha sigut possible en este moment mantindre’l, però no descartem en un futur poder recuperar esta experiència per a continuar avançant en la línia de l’esport com a generador de benestar i de salut”, conclou.