Càritas interparroquial de Vila-real fa balanç de la seua labor solidària que arriba a 1.140 persones en atenció primària

Càritas interparroquial de Vila-real fa balanç de la seua labor solidària que arriba a 1.140 persones en atenció primària

Càritas interparroquial de Vila-real ha fet pública la memòria social de 2023 que reflecteix l’abast de l’acció que desenvolupa aquesta entitat en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. La tinenta d’alcalde Anna Vicens ha acompanyat al director de Càritas interparroquial de Vila-real, Enrique Cortés, al vicedirector, Vicente Casabó, i al consiliari, Javier Aparici, en la presentació del balanç del passat any, durant el qual 1.140 persones van ser beneficiàries de l’atenció primària que presta l’entitat. A aquesta xifra, cal sumar altres programes com el servei d’àpats social, ocupació i infància i família.
Anna Vicens ha subratllat que “aquesta memòria posa de manifest la importància de la solidaritat i el compromís social per a continuar treballant junts en la construcció d’un món més just i equitatiu”. A més, la regidora ha incidit en què “aquest treball ha sigut una realitat, en part, gràcies al conveni que l’Ajuntament de Vila-real manté amb Càritas interparroquial, demostrant una vegada més l’aliança amb la societat civil que té aquest Ajuntament”. En aquest sentit, Vicens la recordat que el conveni anual amb Càritas “va iniciar l’any 2023 amb 36.000 euros i aquesta quantitat es va incrementar fins als 50.000 euros abans d’acabar l’any perquè l’entitat poguera completar la labor que realitza en coordinació amb els serveis socials i amb la resta d’entitats socials de la ciutat”.
Enrique Cortés i Vicente Casabó han detallat el balanç d’activitat de Càritas interparroquial, un organisme diocesà que promou l’acció social de l’església i que “realitza una labor centrada en les persones amb la lluita contra l’exclusió social com a principal objectiu i gràcies a la solidaritat i el treball dels voluntaris”, tal com ha remarcat Cortés. El programa d’atenció primària garanteix el repartiment d’aliments i productes de primera necessitat per a totes les famílies que s’atenen des de les Càritas parroquials. Així, en 2023, aquesta ajuda alimentària va arribar a 424 famílies, la qual cosa suposa un total de 1.140 persones. Vicente Casabó ha explicat que “contràriament al que moltes persones pensen, la majoria d’aquestes famílies són de nacionalitat espanyola, encara que ajudem a persones d’un total de 19 nacionalitats”. Del total de beneficiaris, la majoria són dones, amb un total de 641, enfront dels 499 homes. Respecte a 2022, l’increment de famílies i persones ateses ha sigut del 15%.
D’altra banda, Càritas compta també amb un programa de servei d’àpats social, que consisteix en el repartiment de menjar preparat a les famílies que no tenen la possibilitat de cuinar o que necessiten una ajuda d’emergència. Un total de 197 famílies (336 persones) s’han beneficiat del servei d’àpats social, amb 45.887 tàpers de menjar repartits.
En matèria d’ocupació, Càritas interparroquial de Vila-real treballa de la mà de la Fundació Tots Units per a afavorir la integració laboral de les persones en situació de vulnerabilitat. Finalment, en infància i família, dona suport a les famílies amb mancances econòmiques i educatives. D’una banda, amb les classes d’alfabetització, perquè els nouvinguts puguen aprendre l’idioma. En aquestes classes han participat un total de 43 persones. També s’ofereixen classes de repàs i reforç a xiquets i joves de famílies vulnerables, amb un total de 28 participants en 2023.
Quant al voluntariat, Càritas compta actualment amb un total de 64 voluntaris a Vila-real. “Gràcies a ells i a la solidaritat dels vila-realencs i vila-realenques, Càritas pot continuar donant resposta als més desfavorits i treballar junts per a arribar més lluny perquè, com diu el nostre lema, amb tu, som més”.
Finalment, Javier Aparici ha remarcat que aquestes xifres “reflecteixen la importància de sensibilitzar sobre la realitat de la pobresa i la necessitat de créixer en solidaritat” perquè “no podrem considerar-nos una societat avançada mentre hi haja persones que són apartades i descartades de la nostra societat”. Aparici ha mostrat el seu agraïment a “totes les persones que fan possible aquest servei de la caritat a Vila-real”, un agraïment al qual s’ha sumat la regidora Anna Vicens.